Uznawany za prestiżowe wino musujące, szampan, często kojarzony jest ze specjalnymi okazjami, zwłaszcza Bożym Narodzeniem i Nowym Rokiem. Dobrze do tego nadają się bowiem jego bąbelki, smak i złocisty kolor.
Do spożycia jako aperitif lub do deseru. Bardzo dobrze komponuje się z przystawkami z ryb i skorupiaków, a także z czerwonym mięsem. Zamiast tego lepiej unikać bardzo słonych lub pikantnych potraw.
Na deser najlepszy jest szampan powstały z receptur na bazie czerwonych owoców, migdałów, gruszek, jabłek. Z czekoladą nie jest to idealne połączenie. A w przypadku bardzo słodkich deserów bardziej odpowiednie będzie wino wytrawne.
Z biegiem czasu picie szampana podczas świąt stało się tradycją, zwłaszcza w Europie. Jeśli wierzyć licznym legendom związanym z jego historią, mogłoby się wydawać, że swój świąteczny i luksusowy wizerunek zyskał w czasach królów Francji. Właściwie w mieście podczas koronacji serwowano tutejsze wino, którym był… szampan!
I dopiero za panowania Ludwika XV to wino musujące można było przewozić w butelce. Wcześniej dozwolony był tylko transport w beczkach. Podobnie, pomimo rewolucji francuskiej, zachował swój wizerunek świątecznego napoju doskonałości. Dziś jest jednym z francuskich symboli za granicą i jest eksportowany na cały świat.
Jego urok jest silniejszy niż kiedykolwiek i pojawił się w wielu filmach, serialach i książkach. Podświadomie więc kojarzy się z radosnymi chwilami… i obchodami końca roku!
Szampan stał się również nieodzownym elementem każdego Sylwestra!