Herbata – napój, który zna każdy

Po wodzie herbata jest drugim najczęściej spożywanym napojem na świecie, ale ile tak naprawdę wiemy? Podstawowych rodzajów herbat jest sześć i wyróżniają się kolorem: biała, żółta, zielona, ​​niebiesko-zielona lub niebieska, czarna i fermentowana. Wszystkie pochodzą z przetworzenia jednej rośliny, wiecznie zielonego krzewu z Chin, Camellia Sinensis. W ramach tych makrokategorii lub rodzin istnieje niezliczona ilość odmian herbaty.

Odkryj różnicę między herbatą ziołową, naparem a wywarem

Różnica między tymi rodzajami herbat polega na sposobie przetwarzania. Istnieje pięć podstawowych operacji: zbieranie, suszenie, walcowanie, utlenianie i suszenie, ale nie zawsze dotyczą one wszystkich rodzajów herbaty. Niektóre są pomijane lub powtarzane kilka razy. Enzymatyczne utlenianie liści, niewłaściwie nazywane fermentacją, to kluczowa operacja. Występuje naturalnie, w kontakcie z powietrzem, a ciepło służy do jego zahamowania lub spowolnienia (stabilizacji).

Cztery główne rodzaje herbaty

Biała herbata

Biała herbata ma łagodniejszy smak niż inne rodzaje herbaty. Jest najmniej pracochłonna. Liście są po prostu zbierane i pozostawiane do wyschnięcia; utlenianie w kontakcie z powietrzem jest niewielkie lub częściowe.

Żółta herbata

Jest produkowana tylko na niektórych obszarach Chin i jest odmianą zielonej herbaty. Liście ulegają lekkiemu utlenianiu i żółkną. Ma mocniejszy smak niż zielona herbata. Najbardziej znane odmiany to Jun Shan Yin Zhen, Meng Ding Huang Ya i Mo Gan Huang Ya.

Zielona herbata

Jej liście nie ulegają utlenianiu i pozostają zielone. Najbardziej znane odmiany zielonej herbaty to Gunpowder i Bancha; wśród najcenniejszych znajdziemy Matcha, Sencha i Gyokuro.

Czarna/Czerwona herbata

To, co na Zachodzie nazywa się czarną herbatą, w Chinach to czerwona herbata. Prawdziwą czarną herbatą dla Chińczyków jest herbata pofermentacyjna. Produkcja czarnej herbaty obejmuje wszystkie pięć podstawowych operacji. Zebrane liście są suszone, następnie zwijane lub szatkowane, utleniane i na koniec suszone. Wśród najbardziej znanych odmian czarnej herbaty znajdziemy Assam, Darjeeling i Cejlon.